יד יערי, המרכז לתיעוד וחקר של תנועת השומר הצעיר והקיבוץ הארצי, הוקם בשנת 1983 כגוף המופקד על שימור וטיפוח הזיכרון הקולקטיבי של התנועה במובן הרחב ביותר. המרכז נקרא על שמו של מאיר יערי והוא חלק מהחטיבה ההיסטורית של השומר הצעיר ב"חבצלת", יחד עם "מורשת".
יד יערי פועל במטרה לשמר ולהנחיל את המורשת ההיסטורית, האינטלקטואלית והתרבותית של שתי תנועות מרכזיות בהיסטוריה של ישראל: השומר הצעיר - תנועת הנוער הציונית הראשונה שהוקמה בשנת 1913, והקיבוץ הארצי - פדרציה של 85 קיבוצים בכל רחבי הארץ שנוסדה בשנת 1927 (כיום, חלק מהתנועה הקיבוצית).
יד יערי בנוי על התפישה לפיה השילוב בין תיעוד, מחקר ופרסום במוסד אחד, מבטיח שילוב מירבי בין הזיכרון ההיסטורי, המחקר האקדמי והתהודה הציבורית.
יד יערי פועל לבסס ולהבליט את פועלם ואת תרומתם של תנועת השומר הצעיר ושל הקיבוץ הארצי למען העם היהודי ומדינת ישראל בתפוצות ובישראל. התיעוד העשיר בארכיון השומר הצעיר, ימי העיון הפתוחים לקהל, המחקרים המתבצעים ביוזמת המרכז והספרים היוצאים לאור מאירים את קורותיה ואת פעילותה של התנועה בתחומי החינוך, החברה, התרבות, ההתיישבות, הביטחון והמדיניות.
יד יערי נאבק במבקשים לגמד ולהשכיח את מקומן ואת תרומתן של התנועה הקיבוצית ותנועות הנוער לעם ולמדינה.
המרכז אמון על גישה מדעית ושומר על רמה אקדמית של מחקריו ופרסומיו. יו"ר הוועדה האקדמית של יד יערי היא פרופ' אביבה חלמיש.
אדריכל בית יד יערי - חיליק ערד - 1982 (סער)
עיצוב אומנותי - סביבתי - רודא ריילינגר (הזורע)
קיר קרמי אומנותי באולם הרצאות - משה סעידי (כפר מנחם)
עיצוב חלל פיסולי פנימי - קומה א' - יעל לב (גן שמואל)
בחללי הבית תערוכות מתחלפות מאוצרות הארכיון.
בשנת 2022 נוספו ליד יערי יצירות שהועברו מבית הקיבוץ ארצי בתל אביב לאחר סגירתו.