0
יד מרדכי : בית - דרך – סמל

במאי 2024, חצי שנה לאחר טבח מתקפת חמאס הרצחנית בשבעה באוקטובר, בעוד מלחמת חרבות ברזל הולכת ונמשכת, עשרות אלפי אזרחים מפונים מביתם בדרום ובצפון, וכולנו כואבים ומייחלים לשחרור החטופים, התקיימה כמדי שנה עצרת הזיכרון לשואה והגבורה בקיבוץ יד מרדכי שבנגב המערבי. במיוחד עבור העצרת, הכין צוות יד יערי תערוכה שמתייחסת לסיפורו של יד מרדכי והסמליות ההיסטורית הקשורה בקיבוץ, בעזרת פריטים היסטוריים מאוצרות הארכיון, תוך התייחסות למאורעות העבר וההווה.

בית - דרך – סמל

קיבוץ יד מרדכי מסמל לרבים בישראל את השילוב ההדוק בין בית לדרך.

בית שהוא מקום של התיישבות חלוצית בארץ־ישראל, עבור קבוצת צעירים מתנועת "השומר הצעיר" מגליציה ופולין; קבוצה שהקימה ב־ 1937קיבוץ בשם" מצפה הים" בחוף נתניה, בדרך להקמת בית קבע, להם ולבניהם הבאים אחריהם.

דרך – משום החזון הקיבוצי־שומרי שהדריך את מקימי הקיבוץ עוד בקיני התנועה באירופה, תוך התעקשות להיאחז בקרקע גם כשהמחיר גבוה וכואב. כך כתבו במגילת היסוד של הקיבוץ:" באנו להניח מסד לבניין יישוב חדש ותקוותנו כי הוא יהיה שער רחב לעשרות ומאות יישובים אשר בנגב הארץ". במאי 1948, בעקבות הקרבות עם הצבא המצרי, פונה קיבוץ יד מרדכי מתושביו עד לשחרורו, שיקומו וחזרת התושבים בשנת 1949.

ב־ 7באוקטובר 2023 נאלצו תושבי יד מרדכי כולם להתפנות מהקיבוץ, בשנית. שוב האויב אורב והסכנה בפתח. גם הפעם שבים בנים לגבולם לאחר חודשי גלות מהקיבוץ.

קיבוץ יד מרדכי הוא סמל לדורות של גבורה ולהנצחתה. גבורת לוחמי גטו ורשה וגבורת חברי הקיבוץ בתש"ח. גם ב־ 2023יישובי הנגב המערבי הם חומת המגן של מדינת ישראל בגבולה עם רצועת עזה.

יובל דניאלי, אוצר התערוכה, אפריל 2024.