ב-29.1.2024 נפטר אמנון ורנר, סופר ומספר, איש קיבוץ כרמיה והקיבוץ הארצי השומר הצעיר.
אמנון ורנר, איש השומר הצעיר, נטל על עצמו את המשימה לשמר את מורשת השומר הצעיר, הן במשמעות האתית והן בזו הרעיונית. אם הייתם שואלים אותו לזהותו הוא היה מגדיר את עצמו ללא היסוס: אני חניך התנועה. כל פעילותו כאיש בוגר נבעה מתפיסתו זו, שבמישור הרעיוני נבעה מן התחושה שהתגבשה לאחר מלחמת ששת הימים, בתקופה בה מפ"ם והקיבוץ הארצי נעו ימינה במישור הפוליטי והרעיוני.
אמנון התנגד למגמה זו והיה בין מקימי שי"ח ובעקבותיו – לכל גלגוליו, עד להקמת מרצ. גם כשריכז את המחלקה הרעיונית של הקיבוץ הארצי הוא לא שינה את גישתו. למרות השתייכותו לשי"ח הוא לא שינה את עמדותיו בקשר לקיבוץ. הגיע לכרמיה כבוגר קן מרכז בתל אביב שהיה מרכיב המרכזי בגרעין "גדיש". בקיבוץ מילא תפקידים חברתיים מרכזיים. במבחן הקשה של הפרטת הקיבוץ, אמנון התנגד למהלך.
אמנון, שהתאכזב מהתהליכים שעברו על תנועתו ועל קיבוצו, התמקד בגופים האלה כפי שהיו וכפי שהיו צריכים להיות. הוא הפך לשומר המורשת התנועתית ושל הגופים אליהם השתייך. הוא היה הארכיונאי של שי"ח ושל השמאל. התזה שלו בלימודיו לתואר שני בסוציולוגיה הייתה על גורלם של חבריו לגרעין שנים לאחר שהיו לאנשים בוגרים. התזה ראתה אור כספר. בנושא הזה הוא אף בנה, מתוך המודעות לשימור התיעוד, אוסף ארכיוני משמעותי.
בחייו האישים ידע אמנון צער רב. בנו ניר, האח הצעיר של יעל ודגנית נפל בעת שירותו הצבאי. האסון לא הרפה את ידיו, אמנון תרגם את אבלו לעשייה ספרותית וכתב סדרת סיפרי ילדים שגיבורם נושא את שם בנו, ניר. הוא התאלמן מאישתו הראשון, טוניה, בה טיפל שני רבות בעת מחלתה. לפני שנים ספורות הוא שכל את בת זוגתו, תרצה.
אך גם לנוכח הטרגדיות האישיות הוא פיתח מפעל של איסוף סיפורי הקיבוץ, בהם הנציח בעין הומוריסטית, אך ביקורתית את הווי הקובוץ. במשך שנים הוא העביר את אוספיו ובהם את אוסף הכרזות הפוליטיות והאמנותיות, שצמחו בערוגת השמאל הציוני,
לגנזי יד יערי. ועכשיו הוא איננו.
אנו נזכור את איש השומר הצעיר בכל מהותו וכל מעשיו, את אמנון שלנו.
בתמונה: אמנון ורנר, צילום בועז לניר, אוסף תצלומי על המשמר, יד יערי